Tuesday, March 4, 2014

roti arab kebabom

bahan: anggaran 12biji

250gram tpung gandum
1 sudu kcil yis mauripan
1 sudu besar gula
1 sudu bsar myk masak
1 sudu besar marjerin/mentega
150ml air suam
 
cara2:

1.masukkan tpung,gula,myk,marjerin kedlm mangkuk..gaul.
2.dlm bekas lain,cmpurkan air suam dan yis,biarkan sbentar supaya yis mengembang.bla dh nmpak yis dh berbuih dlm air tu dh bleh cmpurkan kedlm adunan tpung td.
3.uli adunan sehingga xmelekat di jari.perap adunan lbih kurg 1 jam.
4.keluarkan adunan dr bkas,tumbuk2 utk buang udara,kmudian bentukkan bulat2..ikut citarasa nak bsar atau kcil.
5.canai adunan yg dibulatkan td setebal 1/2inci.
6.kmudian panaskan api,api btul2 pnas br goreng,biar dia kembung dulu baru alihkan roti.
7.siap suda roti arab kebabom...hehe..SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment