Sunday, March 9, 2014

KUIH PAU



bahan-bahan:

500 gram tepung gandum
1 1/2 sudu teh yis
1/2 cwn gula pasir
1/4 cwn minyak jagung/minyak masak
1 1/4 cwn air suam
Inti:
2 genggam kacang hitam/merah
 sudu gula pasir
sedikit minyak

cara-cara:

1.inti: rendam kacang semalaman.kemudian rebus kacang bersama gula sehingga lembut.setelah air agak kering,masukkan sedikit minyak.rebus sehingga air kering. sejukkan.
2.larutkan gula dgn air suam.
3.dalam mangkuk lain,satukan tepung,yis dan minyak jagung.tuangkan air gula tadi sedikit demi sedikit sambil sebatikan adunan sehingga menjadi doh yang lembut.
4.bahagikan doh kepada 1 bebola kecil.letakkan di atas dulang yang ditaburi tepung.biarkan doh selama 10 minit.
5.bulatkan-bulatkan doh,leperkan dan isikan inti. tutupkan,lapiskan dgn kertas yg telah dipotong kecil mengikut saiz doh,kalau nak guna daun pisang pn boleh.selepas itu biarkan selama 40 minit.
6.panaskan periuk pengukus,kukuskan pau selama 10 minit.

No comments:

Post a Comment