Thursday, March 6, 2014

murtabak segera

bahan-bahan:

100gram daging cincang
2 biji ubi kentang
1 1/2 sudu besar rempah kari
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
sedikit daun sup
1 sudu kecil garam dan sedikit perasa
kulit popia
2 biji telur

cara-cara:

1.mula2 buatkan inti utk murtabak.caranya ialah bawang besar dan bawang putih dipotong dadu,tumiskan bawang.
2.apabila bawang sudah layu,masukkan rempah kari yang telah dinancuh dgn air.kacau hingga pecah minyak,kemudian masukkan daging cincang.
3.apabila daging dah masak,masukkan kentang yang dipotong dadu td.masukkan garam dan serbuk perasa.jika terlalu kering,tambahkan air.masak hingga kentang empuk,akhir sekali masukkan daun sup.
4.pukul telur di dlm mangkuk,masukkan inti tersebut ke dlm telur.kacau sehingga sebati.
5.ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segi empat.cara bungkus murtabak sama spt bungkus popia.
6.goreng murtabak dgn apu perlahan.
DAH SIAP...

No comments:

Post a Comment