Monday, March 17, 2014

KEK LAPIS TEMBIKAI KUKUS LAZAT

bahan-bahan:

230 gram mentega
5 biji telur
1/2 gelas gula halus
1 gelas tepung gandum/tepung hongkong
3/4 gelas horlick
3 sudu makan susu pekat manis
3 sudu makan seri kaya
1 sudu teh esen vanila
pewarna merah
pewarna hijau/pandan emulco
coklat chip/kismis(dipotong kcil)

cara-cara:

1.panaskan pengukus dan glis rata loyang dgn mentega dan ditabur tepung sehingga rata.
2.dalam bekas lain,pukul mentega bersama gula hingga putih/kembang kemudian masukkan telur satu per satu.pukul sehingga sebati.
3.kemudian masukkan esen vanila,susu pekat manis,serikaya,dan horlick.pukul sebati menggunakan kelajuan sederhana.
4.masukkan tepung sambil diayak kedalam adunan,kacau sehingga sebati.
5.bahagikan adunan kepada 3 bahagian-3 senduk utk warna hijau,2 senduk utk tanpa warna,dan selebihnya utk warna merah.(gaul bersama kismis/coklat chip yg digaul dgn sedikit tepung.
6.kukus dahulu warna hijau 3 lapis.tutup permukaan loyang dgn aluminium foil.
7.apabila permukaan kek agak kering(jgn tunggu menggelembung).lapis lg dgn warna asal 2 lapis.uji dgn lidi masak atau tak lapisan td.
8.ulangi langkah tersebut utk melapis warna merah sampai habis.kukus sehingga masak(klu bahagian tepi kek dah renggang dari loyang itu tandanya kek dah masak.
9.keluarkan dan sejukkan.sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment