Sunday, March 9, 2014

KEK SPAN LEMBUT DAN GEBU

bahan-bahan:

4 biji telur
120 gram gula halus
100 gram tepung gandum
20 gram tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
50 ml susu segar + 1sudu teh esen vanila
50 gram butter/marjerin(dicairkan)

cara-cara:

1.panaskan oven dgn suhu 170c selama 10 minit.
2.sementara itu pukul telur dan gula dalam bekas tahan panas dgn mixer pada kelajuan paling tinggi secara double-boiler. pukul sehingga adunan naik 2-3kali ganda,selama 6 minit.
3.ayak tepung gandum dan tepung jagung dan baking powder dlm satu bekas.
4.kaup balikkan campuran tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur,berselang seli dgn susu segar.mulakan dgn campuran tepung dan akhiri juga dgn tepung.
5.ambil sedikit adunan,campurkan ke dalam butter yang dicairkan td. gaul rata dan masukkan adunan ini ke dalam adunan asal.kaup balik hingga rata.
6.tuang adunan ke dalam loyang dan bakar dgn suhu 170c selama 30-35 minit.

No comments:

Post a Comment