Sunday, June 22, 2014

BISKUT TAT NANAS GULUNG GEBU

Bahan-bahannya:

250 gram mentega
300 gram tepung gandum
50 gram tepung kastard
20 gram susu tepung
30 gram gula ising
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu teh serbuk penaik
secubit garam
1 cawan jem nanas

untuk glis:

1 biji kuning telur
1 sudu kecil air
sedikit pewarna kuning telur

cara membuatnya:

1.mentega,gula dan garam dipukul hingga kembang.masukkan telur dan esen vanila dan pukul sebati.
2.tepung gandum diayak bersama tepung kastard,susu tepung dan serbuk penaik.
3.gaulkan campuran tepung ke dalam adunan mentega hingga menjadi adunan yg lembut(agak lembik).
4.sediakan acuan,masukkan adunan ke dalam acuan dan tekan diatas sehelai plastik.Pastikan corak yg berjalur terletak di bahagian bawah.
5.potong sepanjang 2-3 inci.Bulatkan jem nanas dan letakkan dibahagian pangkal.Gulung adunan tersebut.Susun atas dulang pembakar.Buat sampai habis.
6.untuk menyapu glis pada biskut,ambil 1 biji kuning telur,campurkan dengan 1 sudu kecil air dan pewarna kuning telur.
7.dengan menggunakan berus pastri,sapukan pada permukaan biskut.
8.bakar selama 20 minit.Sejukkan sebelum disimpan.

No comments:

Post a Comment