Wednesday, March 5, 2014

ROTI JALA

BAHAN2NYA:

3 cwn tepung gandum
3 1/2 cwn air
1 biji telur
sdikit pewarna kuning
1 sudu besar marjerin-dicairkan
1 sudu kcil garam
sdikit miyak(utk lengser pd kuali)

CARA2NYA:

1.campurkan semua bhn2 di atas menggunakan whisker hingga sebati.tapiskan.
2.panaskan kuali.lengserkan dgn sdikit minyak pada kuali.
3.dgn menggunakan acuan roti jala,ceduk adunan kemudian kirai atas kuali menjadi seperti jala.
4.biarkan ia masak.xperlu dibalikkan.trus sj angkat dan ltak di atas pinggan dan lipat/gulung.
5.buat step yg sama smpai habis.xperlu lengserkan kuali stiap kali nak wat roti jala,ckup skali sj.
6.pastikan stiap kali menceduk adunan dikacau dahulu supaya tepung xmendap dibawah.
7.hidangkan bersama kuah kari daging atau ayam atau apa2 saja..hehe
SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment