Wednesday, April 9, 2014

BISKUT ALMOND LONDON

bahan-bahan:

250 gram mentega
130 gram gula halus
400 gram tepung gandum
100 gram tepung jagung
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh emplex
1 biji telur
1/2 teh esen vanila
150 biji badam dibakar
100 gram badam cincang,dibakar
150 keping cawan kertas bewarna hitam
50 gram nestum
500 gram coklat masakan
1 sudu teh mentega koko(coco butter)

cara-cara:
1.ayakkan semua tepung,serbuk penaik dan emplex,ketepikan.
2.putar mentega dan gula hingga kembang dan putih.masukkan esen vanila dan telur,putar hingga sebati.
3.pindahkan adunan mentega tadi ke dlm mangkuk yg lebih besar.masukkam tepung sdikit demi sdikit dan gaul hingga doh yang cukup basah,rehatkan doh selama 30min dlm peti sejuk.
4.ambil sdikit doh bulatkan dan masukkan badam.buatkan bentuk bujur.
5.susunkan dalam dulang pembakar dan bakar selama lebih kurang 20 min@ hingga masak.
6.untuk membuat topping,cincang coklat menjadi ketulan kecil.masak coklat cara double boiler.kacau hingga coklat cair,masukkan mentega koko dankacau lagi hingga sebati.celupkan biskut dan angkat dgn garfu.
7.letakkan dalam cawan kertas dan hiaskan dgn badam cincang.biarkan coklat beku sebelum menyimpan.

TIP:cara menggaul adunan hendaklah dgn hujung jari shj bukannya menguli,untuk mengelakkan biskut jadi keras.

No comments:

Post a Comment