Wednesday, March 5, 2014

KEK KEJU GEBUS DAN CAIR DIMULUT

BAHAN2NYA:

bahan A:
250gram cream cheese
50 gram butter
200 ml susu cair
satu sudu kcil paste lemon
1 cwn yogurt
1/2 cwn gula halus

bahan B:
1/2 cwn tepung jagung
3/4 cwn tepung kek
 
bahan C:
 5 biji telur
 1/2 cawan gula halus
1 sudu kcil cream of tartar

CARA2NYA:

1.double boilkan bahan A.
2.bila dh pekat dan tak bergentel ketepikan dan sejukkan.
3.ayak bahan B dan masukkan ke dlm bahan A.
4.whisk hingga licin.
5.pukul bahan C hingga kental.
6. kaup balikkan ke dlm adunan td hingga rata,buat perlahan utk dapatkan teksturnya yg gebus..
7.bakar secara bain marie dlm oven yg tlah dipanaskan 160c selama lbih kurang 1 jam.pakai tin 9 inci.
SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment